Så rengör du en madrass bäst

Alla älskar vi att krypa upp i sängen och gosa ner oss under täcket för en god natts sömn. Men en säng tenderar att bjuda in till en bättre nattsömn om den är ren. Med detta menas alltså rena lakan, ett rent madrassöverdrag samt en ren madrass i sig själv.

Många undrar hur man egentligen rengör en madrass? Men till att börja med så finns det ju många saker man istället kan göra för att se till att den inte blir smutsig.

Hur man rengör en madrass

Ha alltid ett överdrag på madrassen. Detta skyddar den från spill och andra olyckshändelser likväl som från svett. Ta av överdraget ungefär en gång i veckan och tvätta det i tvättmaskinen för att få en sådan ren effekt som möjligt.

Ett annat sätt att hålla madrassen ren är att alltid ha rena och fräscha lakan i sängen. Om du har djur som sover i sängen med dig så kan du vilja byta lakan två gånger i veckan. Att alltid ha rena lakan hjälper också till att skydda ditt madrassöverdrag samt ytan på själva madrassen.

Vänd på madrassen

Ungefär två till tre gånger per år så bör du vända på madrassen åt alla håll. Detta låter den behålla sin rätta form. Om du alltid sover i samma position på samma ställe så kan madrassen ändra form. Kanske har du märkt att du har en liten insjunkning där du ligger. Genom att vända på madrassen i sängen så kommer du sova på olika ställen och detta leder till en längre livslängd på madrassen och ett bättre utnyttjande av den.

Så blir du av med kvalster och damm i madrassen

Låt oss nu gå vidare till de äckliga kvalstren som älskar att bo inuti din madrass. Kvalster finns i varje hem och kan, om de lämnas att frodas, leda till att både du och din familj blir sjuka. Att använda ett överdrag till madrassen hjälper självklart, men tar inte helt och hållet bort problemet.

Damm, partiklar och kvalster kan avlägsnas från madrassen med hjälp av en dammsugare. Genom att använda munstycket för detta ändamål så kan du bli av med nästan allt damm och lösa partiklar från madrassen. Detta är något du bör göra rätt så ofta för att få bästa resultat. Kvalster har en tendens att borra sig in och ner i madrassen om de lämnas i fred.

Du bör dammsuga din madrass minst en gång i månaden. Om du lider av allergier så kan du behöva överväga att göra det en gång i veckan istället. Med rena lakan, ett madrassöverdrag samt en veckovis dammsugning bör du kunna hålla din madrass fri från både damm och andra lösa partiklar.

Så får du bort fläckar på en madrass

Om din madrass blir nerfläckad kan du använda dig av ett särskilt möbelrengöringsmedel och tvätta ytan. Är den däremot ordentligt nedfläckad kan du behöva använda en mattvättsmaskin, mattrengöringsmedel eller båda för att rengöra och desinfektera. Gör detta tidigt på morgonen och låt madrassen ligga utan något på. Då den på så vis lättare torkar under dagen. De flesta mattvättsmaskiner suger upp all vätska men se till att madrassen är helt och igenom torr innan du bäddar med madrassöverdrag och lakan igen.

Att hålla madrassen ren leder till en bättre sömn och färre besvär från allergier. Om du tar hand om madrassen regelbundet på detta sätt så kommer det leda till att du kommer kunna hålla den ren och fräsch i många år.

Kontakta oss för städtjänster i Uppsala till bra pris.