4 sätt att säkert ta bort klistermärken från vägg – Utan att förstöra väggen

Klistermärken på väggen är vackra och ger ditt rum ett elegant utseende. Om dina klistermärken har blivit gamla och slitna så måste du sätta upp andra eller om du flyttar till en ny bostad måste du ta bort dina gamla klistermärken. Det är kul att sätta upp dem, men inte särskilt kul att ta bort dem.

När du sedermera tar bort dem måste du vara försiktig eftersom du enkelt kan förstöra din vägg. Om du planerar att ta bort klistermärkena finns det många sätt att göra det på, varav några inkluderar:

Få bort klistermärken från vägg

Om dina klistermärken inte är klibbiga kan du enkelt ta bort dem med fingrarna. Börja ta bort dem från ett hörn av väggen och arbeta mot mitten. När ett klistermärke blir svårt att flytta på, börja i ett annat hörn. Om det ändå blir för svårt att ta bort vissa av klistermärkena, använd exempelvis en smörkniv för att försiktigt skrapa klistermärkena från väggen. Skrapning tar inte bara bort klistermärket från väggen, det tar också bort andra rester som ibland finns kvar när du har tagit bort papperet eller till och med själva tapeten.

Använd vinäger för att få bort klistermärken

Om det finns några klistermärken som inte lossnar, använd vinäger för att ta bort dem. Vinäger löser upp rester och lim som kan vara svåra att ta bort. För att ta bort klistermärkena behöver du bara vika en pappershandduk och sedan hälla lite vit vinäger på den. Håll sedan den över området i en minut och ta därefter bort handduken. Om klistermärket fortfarande inte lossnar, använd ytterligare vinäger.

När du tar bort oönskade inslag från väggen med den här metoden bör du notera att vinäger fungerar bra på icke-porösa ytor. Vinäger kan också skada din vägg, så innan du använder den på ett stort område av din vägg ska du därför testa först på ett litet område och se hur det fungerar.

Använd värme

Om inte ditt klistermärke är samarbetsvilligt, kommer bitar av lim att finnas kvar på väggen. Ett annat sätt att ta bort resterna på är att använda värme. Du bör värma upp ytan med en hårtork som är inställd på låg eller medelhög värme och sedan hålla den cirka 12-15 centimeter från klistermärket i fråga. Limmet mjuknar och gör det enkelt att ta bort det med fingrarna. Var försiktig när du använder en hårtork eftersom du lätt kan skada väggen. Detta är vanligt när du av misstag använder en alldeles för hög värme.

Använd en restborttagare

Detta borde vara din sista utväg efter att allt annat har misslyckats. En av de bästa restborttagarna som du kan använda är en citrusbaserad limborttagare. Allt du behöver göra är att applicera en liten mängd av produkten på toppen av en bomullspinne och sedan gnugga den över dina klistermärken. När du gör det, försök att begränsa vätskan till området så mycket som möjligt. Du bör låta pinnen ligga kvar på området en stund, varefter du ska torka bort resterna med en torr pappershandduk eller fingrarna.

Slutsats

Det här är några av sätten att ta bort oönskade dekorationer på väggarna. Om du planerar att byta ut exempelvis dina klistermärken, se till att du köper de nya från en etablerad butik. För mer envisa klistermärken, kontakta de bästa städfirmorna i Uppsala för rengöringsråd.