Få bort fläckar – Barnmat

Det finns inget värre än att förstöra ett av dina barn bästa klädesplagg genom en barnmatsfläck. Bara en liten droppe barnmat kan snabbt förstöra en hel utstyrsel. Men, det finns hopp. Fläckar från barnmat behöver inte förstöra din bebis kläder. Det finns några enkla steg för att både förebygga att kläderna fläckas samt för att få bort dem om det ändå inträffar.

Barnmatsfläckar – hur man blir av med dem

Först och främst, börja med att alltid använda hakklapp. En hakklapp för bebisar kommer enkelt att hjälpa att skydda kläderna från barnmaten. Många gånger är det enklare att förebygga att man får fläckar än att försöka få bort fläckarna efteråt. Du kan även pröva med att ge din bebis mindre tuggor. Detta gör att du bättre kan undvika överflödigt matspill från hans eller hennes mun.

Stryk och torktumla EJ kläder med fläckar

Om ditt barns kläder ändå får fläckar från barnmat så finns det några snabba och enkla tips du kan ta till för att få bort fläckarna. Det är väldigt viktigt att du inte stryker eller torktumlar kläderna innan fläckarna är fullständigt borta. Om du stryker eller torktumlar plagget så kommer hettan att göra att fläcken fäster permanent på klädesplagget.

Flytande tvättmedel på envisa fläckar

Många gånger kan flytande tvättmedel hjälpa att få bort fläckar från barnmat. Häll helt enkelt lite flytande tvättmedel direkt på fläcken och låt det dra. Ju envisare fläcken är desto längre bör du låta tvättmedlet dra på fläcken. Efter tvättmedlet verkat klart på fläcken kan du gnugga in medlet på fläcken. Skölj plagget grundligt efteråt. Om fläcken är helt borta så kan du sedan tvätta plagget som du normalt gör.

Löddra in fläcken med raklödder

En annan metod som du kan pröva för att få bort dina fläckar från barnmat är att löddra in fläcken med raklödder. Du kan spruta på raklöddret direkt på fläcken och låta det dra i cirka 30 – 60 minuter. Se till att du använder ett löddrande raklödder istället för ett gel som du måste arbeta upp ett lödder. Efter du låtit raklöddret verka ett tag så gnugga på fläcken och skölj sedan av plagget ordentligt. Om fläcken är fulltständigt borta kan du sedan tvätta plagget normalt. Men om fläcken fortfarande är kvar så repetera processen ovan tills fläcken är helt och hållet borta.

Väteperoxid och vatten kan också blandas för att hjälpa till att få bort fläckar från barnmat. Använd 50 procent vatten och 50 procent väteperoxid i blandningen. Spraya på blandningen på fläcken och låt det dra i ungefär en halvtimme. Sedan bör du skölja av fläcken med en blandning av 50 procent vatten och 50 procent vinäger. Efter plagget är sköljt ordentligt med denna blandning kan du tvätta plagget som du normalt gör.

Vanish eller Mr Muscle på fläckarna

Det finns också ett stort antal produkter som du kan köpa på affären som fungerar utmärkt till att ta bort fläckar från barnmat. Du kan förbehandla fläckarna med antingen ”Vanish” eller ”Mr Muscle”. Låt medlet verka på fläcken ett tag och tvätta sedan plagget normalt.

Fläckar från barnmat behöver inte betyda att du måste slänga bort dina barns kläder. Det finns ett stort antal olika steg du kan ta för att försöka att förebygga att plaggen fläckas. Men om ditt barns kläder ändå lyckas få fläckar på sig så finns det också ett stort antal olika trick som du kan ta till för att försöka få bort fläckarna. Det är viktigt att du helt har fått bort en fläck innan du lägger in plagget i torktumlaren. Med lite enkla förebyggande metoder och fläckborttagningstekniker så kan du låta dina barns kläder att alltid se helt nya ut.

Fler städtips och rengöringsråd hittar du på Flyttstädning Uppsala